Competition Campus Neue Weststadt, Esslingen 2016

The project 'Campus Neue Weststadt' near Stuttgart is proposed as a series of staggered single building blocks creating an identifiable ensemble for the new university campus by establishing close links to the existing urban grain and making references to the materials of the surrounding industrial buildings. 

The differentiated urban figure acts as a puffer between the train tracks in the South and the new created public space in the North. This campus park is developed along a new promenade reinforcing a super-ordinate route in the city and creating strong physical and visual connections from the public square and the train station in the east to the banks of a Neckar stream and the vineyards in the west. The staggered building form creates rhythm and variation along the new public university park. This movement integrates the building into its context and creates a variety of interior and exterior spaces. The public university functions such as library, assembly hall and canteen situated at ground floor level form active edges around the new university campus.

The main architectural and urban idea of a differentiated campus ensemble is also reflected in the facade language that references the industrial brick buildings in the surrounding and articulates the single university buildings as monochrome, self-similar city blocks with subtle variations in material, colour and detail.

Open, two-stage competition: October 2016, 2nd prize
Location: Esslingen
Client: Vermögen und Bau Baden-Württemberg
Gross floor area: 50,000 m²
Model: Béla Berec, Esslingen
Renders: Forbes Massie, London

Back