Housing Stafflenbergstraße, Stuttgart 2018-21

Defined by its hillside situation the housing project is developed in the tension field of a steep sloping topography and impressive views over Stuttgart and defines itself as an ensemble of self-similar urban figures with a single, reduced architectural language creating a high recognition value and a clear identity.

Within tight, legally binding boundaries the project explores the sculptural quality of brick on the outside and the flexibility of different dwelling types on the inside. The flexible organisation of private internal spaces and the clear allocation of semi-public and private external spaces are balanced in equivalence to allow for an urban density and high living quality.

The external building form is deliberately defined by setbacks and subtle deformations of deflected surfaces to express the solid buildings as boulders in a park-like landscape.

Competition: November 2017, 1st prize
Status: Design development
Location: Stuttgart
Client: EPPLE ZWEI, Stuttgart
Gross floor area: 21,000 m²
Model: Béla Berec, Esslingen
Render: Maaars, Zurich

Back