Firmenzentrale Datev Nürnberg Riehle Architekten

Datev Headquarters

The new headquarters for Datev - a data processing company – is conceived as a contemporary and bespoke building concept defined by a spatial network of various working environments.

Situated within an industrial estate, the developed building structure occupies almost the entire site generating a podium for all representative company functions (‘megahub’) and parking facilities. Hovering above this plinth, two concentrically organised volumes represent the spatial interpretation of the future-oriented office concept chosen by Datev (‘Acitvity Based Working’).

A net-like, hexagonal plan provides per floor five working areas for 100 people each (‘homezones’) and a common meeting area (‘midihub’) within a continuous and circularly organised spatial pattern defined by density, structural openness and vertical connectivity. The circular structure proposes areas of communication in the centre and areas of concentration at the periphery generating a gradual relationship between openness and enclosure (territory).


Client: Datev, Nuremberg
Competition: December 2018
Location: Nuremberg
Gross floor area: 80,000 m2
Model: Béla Berec, Esslingen
Renders: Vizoom, Berlin

Firmenzentrale Datev Nürnberg Riehle Architekten
Firmenzentrale Datev Nürnberg Riehle Architekten
Firmenzentrale Datev Nürnberg Riehle Architekten
Firmenzentrale Datev Nürnberg Riehle Architekten
Firmenzentrale Datev Nürnberg Riehle Architekten
Firmenzentrale Datev Nürnberg Riehle Architekten
Firmenzentrale Datev Nürnberg Riehle Architekten

Back

Privacy