Wettbewerb Gemeinschaftsschule Wiesloch Riehle Architekten

Community School Wiesloch

The primary aim of this school project is to resolve the complex contextual and programmatic requirements within a simple figure of urban and spatial clarity. A hybrid composition of a bar building and a courtyard-building, containing the special classrooms and accordingly the individual classrooms, leads to a building form that joins the ensemble of existing and proposed buildings together to a united whole and still allows for maximal flexibility for future development on the school campus.

The formation of a low, two-storey elongated building opposite the smaller grain of the adjacent single-family houses and a three-storey courtyard-house vis-à-vis the taller grammar school generates a central schoolyard in the middle of the campus where all entrances and commonly used functions are developed from.

Inside, the new school building provides a positive sequence of light-flooded, good quality classrooms with a friendly learning atmosphere that considers the specific demands of pupils and teachers in equal measure. The individual classrooms in the upper two storeys pin-wheel around a collectively used, communicative middle that is provided good daylight conditions and visual connections to the private, inner courtyard.


Client: Town Wiesloch
Open, two-stage competition: March 2015, Recognition
Location: Wiesloch
Gross floor area: 3,000 m2
Model: Béla Berec, Esslingen

Wettbewerb Gemeinschaftsschule Wiesloch Riehle Architekten Stuttgart Plan
Wettbewerb Gemeinschaftsschule Wiesloch Riehle Architekten Stuttgart
Plan Gemeinschaftsschule Wiesloch Riehle Architekten Stuttgart
Riehle Architekten Stuttgart Plan Gemeinschaftsschule Wiesloch
Riehle Architekturbüro Plan Gemeinschaftsschule Wiesloch
Gemeinschaftsschule Wienloch Wettbewerb Riehle

Back

Privacy